Naslovnica

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Krešimir Papac, kandidat za gradonačelnika, sa svojim je timom, Sonjom Celiščak i Ivicom Suvaljom, kandidatima za zamjenike, sazvao konferenciju za medije na kojoj je oštro kritizirao istupe Mišela Jakšića, kandidata za gradonačelnika Koprivnice (SDP) i sadašnjeg obnašatelja dužnosti gradonačelnika Grada, koji se odnose na KC struju - brend koji je Grad nedavno promovirao.

– Ispada da je Grad strateški partner u opskrbi strujom i da se opskrbljivač naziva KC strujom, a to nije nikakvo trgovačko društvo. To je pokušaj zavaravanja u kojem aktivno sudjeluje Mišel Jakšić. Na izdanoj brošuri treba obratiti pozornost na sitna slova gdje piše da je opskrbljivač RWE d.o.o., a ne tvrtke KC Opskrba ili KC Plin. Također, navedeni su i opći uvjeti korištenja koji su stupili na snagu u prosincu prošle godine. Prema tome, to nije nikakav izum Grada, nismo po ničemu posebni i tu struju, po tim uvjetima mogu koristiti korisnici u bilo kojem gradu u državi – objasnio je Krešimir Papac.

Dodao je da prema podacima koji su javno dostupni, tvrtka RWE od 1. siječnja 2014. pa do 31. prosinca prošle godine nije platila niti jednu kunu poreza na dobit državi jer cijelo vrijeme posluje s gubicima.

– Ide do te mjere da se uspoređuje s Vegetom i Zlatom Bartl, koja je svoj poznati brend dugo u laboratoriju pripremala, a ovo mogu samo nazvati laboratorijem spin majstora. Postavlja se pitanje na temelju čega su Grad i RWE energija strateški partneri kad za to ne postoji niti jedan dokument. Dakle, Grad tu nema nikakvog udjela niti koristi pa se također nameće pitanje po kojoj je osnovi dozvoljeno da RWE ima štand u Komunalcu. Smatram da tako Jakšić čini kazneno djelo pogodovanja i zlouporabe svojeg položaja, da je prekoračio svoje ovlasti i tako se pretvorio u glavnog inkasatora tvrtke RWE – istaknuo je Papac.

Također, naveo je da je Komunalac za poslove savjetovanja angažirao tvrtku PWC za procjenu prodaje plina, s kojom nikad nije surađivao, a koja je dugogodišnji konzultant irevizor tvrtke RWE.

– Za tu je uslugu Komunalac platio 1,2 milijuna kuna. Znači, oni su procjenjivali vrijednost prodaje, a surađivali su s tvrtkom RWE. Postavlja se pitanje onda je li ta tvrtka mogla zastupati interese Komunalca. Također, je li tvrtka upozorila Komunalac da RWE posluje s gubicima u sve tri firme koje ima. To dovodi u pitanje opasnost naših tvrtki koje su nastale prodajom – objasnio je Papac.

Također, dodao je da uvodom u sudski registar KC Plina i KC Opskrbe nisu s jučerašnjim danom još uvijek navedene promjene vlasništva. Točnije, to da je RWE vlasnik 75 postotnog udjela, a Grad 25 postotnog.

– Ugovor je nedostupan i mi ništa ne znamo. Tražili smo od Komunalca da nam pokažu ugovore, no pozvali su se na poslovnu tajnu. To nema uporište u zakonu. Zato smo se obratili državnom povjereniku za informiranje te se nadamo da će nam morati predočiti taj ugovor koji nas zanima. Jer, ako radnik ne zna kakve su odredbe ugovora i primjerice, dobije otkaz, kako da se onda brani – objašnjava Papac.

Dotaknuo se i prodaje Peveca te istaknuo da je javna dražba na kojoj je Pevec bio kupljen bio samo dobro pripremljeni igrokaz, s obzirom na to da je tadašnja tvrtka TRG d.o.o. bila jedini zainteresirani kupac, da je kredit podignula nekoliko dana prije prodaje s unaprijed dogovorenom cijenom.

– To je jedna od najvećih pogrešaka gradskih vlasti čije će se posljedice još godinama odražavati na proračun. Također, Grad je krajem prošle godine smanjio temeljni kapital Komunalca za 21 milijun kuna što će tvrtka isplatiti Gradu pa se postavlja pitanje tog izvlačenja novca i sumnjamo da je to povezano s kupnjom Peveca da bi se mogao otplaćivati kredit – kazao je Papac.