Naslovnica

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE - Damir Felak i Krešimir Papac otvorili niz tema koje upućuju na nelogičnosti i netransparentnost gradskih vlasti

Damir Felak, potpredsjednik GO HDZ-a Koprivnica i saborski zastupnik te Krešimir Papac, kandidat za gradonačelnika, na održanoj su konferenciji za medije otvorili niz tema.

- Nedavno sam prozvan, od strane gospodina Jakšića, da sam trebao uvjetovati svoj glas za potporu ministru Mariću i općenito svoje glasovanje u saboru  s time da se izvrše neki projekti za Koprivnicu. Na taj način se ne mogu postići efekti, s takvim potencijalnim ucjenama. To samo govori na koji način Jakšić razmišlja i zamišlja djelovanje. To nije dobro jer je on mlad čovjek i usuđujem se reći da ne bi trebao biti tako iskvaren na početku tog svog političkog puta- kazao je Damir Felak.

Dodao je da bi bilo dobro da kaže što su radila tri saborska zastupnika iz Koprivnice u vrijeme dok je SDP-ova vlada bila na vlasti i kada je trebala biti izgrađena brza cesta do Koprivnice.

- Neka kaže zašto ceste nema, zašto je raskinut ugovor koji je potpisala nekadašnja HDZ-ova vlada kojim cesta trebala ići do Vojakovačkog Kloštra. Podsjećam, tri saborska zastupnika iz reda SDP-a sjedila u saboru i nitko od gradskih vlasti nije to smatrao spornim. Pljeskali su tome i rekli da je to dobar potez. U konačnici, tu cestu je započela i završila HDZ-ova vlada - objasnio je Felak.

Osvrnuo se i na istupe Mišela Jakšića o Belupovim tvornicama u kojem je naveo da nemaju potrebne dozvole za rad.

- Podravka i Belupo su vrlo jasno rekli što se i zašto otvara i da nema ničeg spornog. Proizvodnja kreće na jesen i do tada će se dobiti te potrebne dozvole. To samo pokazuje nezrelost i nesposobnost Jakšića za upravljanje gradom. To je ta želja za konfliktom i svađom, sa svima onima od kojih se očekuje da gradu pomognu. Koprivnica je taoc osobnih ambicija bez želje da se brine i vodi računa o gradu. Licemjerno je da plati u novinama oglas gdje čestita na otvaranju tvornica, a onda napadne što ih je otvorio premijer - kazao je Felak.

Dodao je da će Koprivnici nakon lokalnih izbora trebati novac za provedbu zacrtanih projekata te da nije u redu svađati se sa županijskim vlastima, ali i Vladom.

- Pametni i mudri gradonačelnici, bez obzira iz kojih stranaka dolaze trebali bi na kulturan način do ministara da pokušavaju probiti projekte koji su važni za grad. Projekt drugog kolosijeka prema Koprivnici također kasni zbog SDP-ove vlade. Krivi se i HDZ za izgradnju pedijatrije. Pa gradnju je prije pet godine najavio tadašnji SDP-ov ministar. Gradnja nije počela pa se ne može tražiti ni nastavak onda, nego početak. Zalagat ću se za to koliko je god u mojoj moći. Znači, za sve u gradu što se ne napravi kriv je HDZ. Podsjećam da je na vlasti već 16 godina SDP, pa je prema tome, ta stranka odgovorna za sve što nije napravljeno - oštar je Felak.

Krešimir Papac tom je prilikom postavio pitanje gradskim vlastima zašto je Komunalac tražio potraživanja putem ovrha uz angažiranje odvjetnika, opterećujući tako nepotrebno gradski proračun.

- U samom gradu i Komunalcu zaposlen je veći broj pravnika kojima je to dužnost raditi. Direktorica Hleb to je pojašnjavala tako da ne daju sve ovrhe na taj način na naplatu već samo dio, one po rizičnim predmetima, ali to nije pojasnila, koji su to rizični predmeti. Riječ je o onim potraživanjima za koje je nastupila zastara, a to nisu rizična potraživanja. To je samo dokaz o nebrizi odgovornih u Komunalcu za pravovremenu naplatu svojih potraživanja. Molio bih da nam kažu koliko su u dvije godine platili takve usluge, ne samo za ovrhe već i sve njihove potrebe - objasnio je Krešimir Papac.

Dodao je da bi bilo dobro da se kaže po kojem je ključu Marinko Bagarić, direktor KC Plina to postao prošle godine s obzirom na to da nije proveden javni natječaj. Osvrnuo se i na plinski biznis, na poslovanje tvrtke KC Plin te Pevec.

- Prošle godine, u ožujku, radna skupina Komunalca je utvrdila da usporedbom i analizom dostupnih podataka postojeći popis dugotrajne imovine ne odgovara stvarnom stanju tj. poklapa se sa stvarnim stanjem u samo 20 posto, misleći na plinsku mrežu. Uopće nisu znali čime raspolažu, u kakvom je to stanju. Neka kažu da li su protiv Kc Plina podnošeni optužni prijedlozi, a radi krivog obračuna potrošnje plina na štetu građana. Imam saznanja da im je naloženo da taj novac vrate, pa se pitam da li su ga vratili. Također, neka kažu da li je plaćana komunalna naknada temeljem ugovora o najmu prostora u okviru Peveca koji je iznajmljivan Podravki. Koliko znam, nigdje se, iako je uobičajeno, ne spominje na čiji teret ide to plaćanje. Prema mojim saznanjima Podravka nije plaćala pa je obaveza trebala biti na Komunalcu, ali nemam podatke. Pa neka se o tome očituju - kazao je Papac.