Naslovnica

Poruka gradonačelničkog kandidata Krešimira Papca

          Drage sugrađanke i sugrađani, poštovani Koprivničanke i Koprivničanci, prvi je krug lokalnih izbora jasno pokazao da većina građana želi promjene.

Grad je zasićen 16-godišnjom vlašću iste političke garniture, koja je u međuvremenu potrošila sve svoje kreativne i kadrovske potencijale. Koprivnicom se već poduže upravlja na način koji je promoviran u prošlome desetljeću, ali s ljudima koji nisu dorasli tome modelu. Nije slučajno da je Grad u posljednje vrijeme funkcionirao s vršiteljem dužnosti gradonačelnika, koji je za tu časnu dužnost imao zakonsku osnovu, ali ne i istinski politički legitimitet.

          Umjesto novih razvojnih iskoraka, Grad se okrenuo rasprodaji svojih strateških resursa, istodobno ne mogavši riješiti status nekretnina koje je nepotrebno kupio i time iznimno opteretio proračun. Nije bilo dobrih investicijskih planova, ali je zato svaki blagdan u predizborne svrhe pretvoren u dugotrajno „općenarodno veselje“ na račun svih nas kao poreznih obveznika.

        Posebno je loše što aktualna gradska vlast i nadalje inzistira na učestalim sukobljavanjima sa središnjim državnim institucijama, prikazujući se na taj način svojevrsnom političkom žrtvom, jer računa na emocionalnu potporu građana. U Gradu se, međutim, mora voditi isključivo komunalna politika, bez ikakvog ideologiziranja, pa je redovno komuniciranje s resornim ministarstvima i državnim institucijama i tvrtkama prioritet svake odgovorne lokalne vlasti. Na kraju se zbrajaju opipljivi rezultati pojedinog mandata, umjesto da se javnosti prezentiraju i svjesno iskrivljuju podulji popisi neuspjeha i svađa.

          Ja, Krešimir Papac, nudim vam viziju drugačije Koprivnice. Neće to biti Grad stare slave i današnjih obmana po modelu „kruha i igara“. Grad ima odviše nagomilanih problema da bi se njime i nadalje upravljalo populistički i razbacivao naš zajednički novac. I ja bih želio graditi Koprivnicu, kako se to često ponavljalo u prijašnjim mandatima, kao najpoželjnije i najkvalitetnije mjesto za življenje, jer vrijedne Koprivničanke i Koprivničanci tako nešto doista i zaslužuju. No, to se ne postiže frazama i spinovima, već mukotrpnim radom i upornošću. Za mene kao budućeg gradonačelnika neće biti „naših“ i „vaših“, poželjnih i nepoželjnih, već ću stajati na usluzi svima koji će trebati pomoć i potporu gradskih vlasti.

          Onima mlađima koji me dovoljno ne poznaju kao javnu ličnost samo ću kratko napomenuti da imam iskustva s vođenjem vrlo zahtjevnih sustava. Rukovodio sam koprivničkom policijskom postajom u najtežim trenucima Domovinskog rata, kada sam mnogo truda uložio da tadašnja agresorska JNA preda oružje i mirno napusti Grad, kako građani ne bi bili izloženi stradavanjima i razaranjima, u čemu sam u potpunosti uspio. Kasnije kao načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, u čijem mandatu je i sagrađeno današnje sjedište, nisam taj odgovorni posao obavljao po bilo kakvim stranačkim ili interesnim kriterijima, jer su sposobni kadrovi bili uvijek ispred svih političkih uvjerenja. Na isti način, dakle stručnošću i kompetencijom, namjeravam voditi i Grad, gdje ću oko sebe okupljati one koji imaju najbolje razvojne projekte i provjerene organizacijske vještine.

        Koprivnica je danas grad koji na dijelovima periferije nema riješene temeljne infrastrukturne standarde, dok se u drugim dijelovima pronalaze najskuplji i najglamurozniji projekti. Milijunske intervencije u gradskome parku, i to bez konzultiranja građana i stručne javnosti, najbolji su primjer takvog nametanja spornih rješenja.

          Sve to ne smije prerasti u sukobljavanja središta i periferije, već traženje onoga što će zadovoljiti sve građane. Dva su, ipak, koprivnička razvojna prioriteta. Prvi je od njih daljnji razvoj školstva, u najširem rasponu od predškolskog do visokoškolskog, s posebnim naglaskom na uvođenju jednosmjenske nastave u osnovnom i srednjem školstvu. U tu nam je svrhu nužna nova škola na Podolicama i rješavanje prostornih potreba Obrtničke škole. Sve ću učiniti da ti problemi ne budu rješavani sredstvima iz ionako preopterećenog gradskog proračuna. Drugi je prioritet ubrzani razvoj poduzetništva, jer je Koprivnica i nadalje negativni primjer regionalnog središta u kojem je godinama zanemarivano stvaranje novih vrijednosti. To moramo radikalno mijenjati, a očito je da se dosadašnja gradska vlast, čiji je doseg neodgovorno poigravanje proračunom, s time ne može nositi. Zato Grad vapi za žurnim promjenama i stvaranju pozitivne poduzetničke klime.

         Drage sugrađanke i sugrađani, sve je to moguće mijenjati ako izađete na birališta. Čak 60-ak posto građana u prvome krugu nije iskoristilo to svoje temeljno pravo i obvezu, zacijelo uspavani dugogodišnjom tromom i slatkorječivom vlašću. U nedjelju je prilika da iskažemo svoju želju za zaokretom. Moj apel da izađete na birališta ne znači da očekujem kako će me svi poduprijeti, ali na taj se način barem preuzima građanska odgovornost. Poštivat ću svačiju odluku i svačija uvjerenja. Treba vjerovati da Koprivnica može i mora bolje.

 

          Vaš Krešimir Papac