Naslovnica

SVE JE PREMA ZAKONU I LEGALNO I DOK ZA PROBRANE IMA, OD DRUGIH SE TRAŽE ODRICANJE ZA OPĆE DOBRO

Kao što je poznato grad Koprivnica je platio vlasnicima za zemljišta koje su predviđena za formiranje stambene zone Cvijetna 2.813.580,00 kn u namjeri da će tamo prodavati parcele, ali do sada niti jedna parcela nije prodana, o čemu smo i na Gradskom vijeću već nekoliko puta postavili pitanje. Naime, sa jedne strane ne mogu prodati nekretnine koje su u gradskom vlasništvu, dok sa druge strane kupuju zemljišta za koja nemaju unaprijed jasno definirane zainteresirane kupce. Uloženo je skoro tri milijuna kuna koji su mogli biti daleko kvalitetnije uloženi npr. u subvencioniranje malog i srednjeg poduzetništva.

Činjenica je da se grad treba širiti samo je pitanje s obzirom na financijsko stanje u nekoliko posljednjih godina je li to dobar poslovni potez ? Klasično opravdanje vladajuće garniture u gradu je - sve je prema zakonu i legalno! kao i kupnja PEVEC-a.

 

Stječe se dojam da su građani očito kratke pameti i da sve zaborave za najviše godinu dana. E, da ne bi zaboravili podsjećamo da je nekoliko poznatih koprivničkih obitelji u posljednjih desetak godina prodalo svoja zemljišta i kuće po enormnim cijenama gradu Koprivnici, ali naravno sve prema zakonu. Iz gradske kase dobili su novca da je to prosječnom čovjeku nezamislivo, jer se to ne može zaraditi niti za dva života. Sve to građani mirno gledaju, a iz aviona je vidljivo da kada se radi o zemljištu očito postoje dvostruki kriteriji. Štoviše, gradska vlast se čudi zašto se pojedini ljudi bune jer traže da im se plati za  njihov komadić zemlje ma koliki bio. Naravno, onda se te ljude proziva zašto se nisu spremni odreći tog komadića jer će im  gradnja pješačkih i biciklističkih staza podići vrijednost nekretnina!? Privatno vlasništvo je svetinja i više se ne može uzimati  kako se kome prohtje. Ne možete jednima davati milijunske iznose, a od drugih tražiti da se odreknu nečega što su i oni na kraju krajeva od nekoga kupili ili dobili u nasljedstvo.

Sve ovo dovoljno pokazuje kako se raspolaže gradskim novcem. 

Razumljivo da postoji mogućnost da se nešto u postupku zakomplicira, toga je bilo i uvijek će biti, ali ako sedam godina nisu u stanju riješiti ništa za pojedine ulice u gradu, onda to već ispada vrlo žalosno i nadasve diletantski. Uvijek postoji rješenje problema, samo se sa njime treba kvalitetno i stručno baviti, a ne stavljati ga pod tepih i tražiti tzv. maglovite krivce. 

Primjerice, stanovnike Voćarskog puta vuku za nos već godinama, a asfalta ni za lijek. Kada oborinske kiše i snijeg unište ulicu, gradska vlast pošalje bager bez šljunka, tako da se ne zna je li ulica bila lošija prije ili poslije intervencije bagera. U nekim gradskim ulicama imamo isprekidane pješačko-biciklističke staze i kada netko gleda sa strane, ispada da nije bilo dovoljno asfalta de se dovrše, a o sigurnosti takvih staza bolje da ne govorimo!

Realna i ozbiljna gradska vlast bi prvo riješila postojeće probleme u gradu poput Voćarskog puta, Česijeve, Branimirove, Ivanjske i svih ostalih problematičnih ulica kao i ulica u samom centru grada koje su ruglo, a onda se okrenula novim parcelama i njihovim vlasnicima jer građani traže da se njihovi problemi rješavaju. Treba sjesti, zagrijati stolicu i naći kvalitetno rješenje. Ako je gradu u interesu da te probleme rješava, neka pozovu ljude i sa svima zajedno razgovaraju i objasne kako i što misle raditi unutar svojih mogućnosti. Ovako uvijek ostaje prostor za špekulacije i podmetanja, a na kraju niti će biti zadovoljni građani koji imaju parcele, niti grad koji kao želi nešto raditi i ništa se neće pomaknuti sa mrtve točke.

Ukoliko pravila ne budu za sve ista očito je da će u Koprivnici biti sve više   ulica sa isprekidanim pješačkim i biciklističkim stazama i nitko neće biti odgovoran za takvo stanje.

Gradska vlast godinama izdvaja novac u milijunskim iznosima za kupnju zemljišta sa jedne strane, dok sa druge strane sve probleme brojnih gradskih ulica ne rješava, štoviše još ide u sukobe sa njima. Krasna „briga“ za grad i njegove građane.

 

 

U Koprivnici, 20. siječnja 2015

 

 

Predsjednik GO HDZ-a                                                                                                                            Ernest Forjan