Naslovnica

Energetska ( NE ) učinkovitost po modelu predizbornih obećanja gradske vlasti na Taraščicama

  • Ispis

U propulzivnoj Koprivnici, gradu koji je na samom vrhu energetske učinkovitosti, postoji dugogodišnji problem koji se ne riješava za stanare četiri osmerokatnice i zgrade uglovnice na Taraščicama. Na Gradskom vijeću smo jasno upozorili na taj problem koji i nakon tjedan dana od sjednice Vijeća nije našao prostora u medijima pa zbog toga želim jasno reći što smo to pitali i iz kojeg razloga smo javno upozorili na navedeni problem.

Priča počinje davne 1993. godine kada su prodani stanovi dati na upravljanje gradu i već tada je trebao započeti postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa. U prosincu 1999. godine je izašao Zakon o vlasništvu prema kojem se sve mora etažirati, a od 2010. počinje pritisak od upravitelja zgrada da se riješe navedeni problemi i od tada do danas nije učinjeno gotovo ništa osim nekoliko sastanaka i naravno, praznih obećanja !

 

Osnovni problem svim stanarima su imovinsko-pravni odnosi i upravo grad treba biti inicijator za rješavanje istih ukoliko ne želi i dalje ignorirati dugogodišnji problem.

Zemljišta na kojima su izgrađene navedene zgrade dan-danas su još uvijek u gruntovnici upisana kao oranice u vlasništvu Tehnike, Hrvatskih šuma i HŽ-a. Iz tog razloga zgrade nisu etažirane i vlasnici stanova ne mogu izvaditi vlasnički list, odnosno gruntovni izvadak koji im je potreban kako bi ostvarili popust pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukoliko se ne riješe vlasnički odnosi stanari će već u 2016. plaćati kazne umjesto da dobiju popust.

Do sada pred svake izbore aktualna vlast je obećavala da će krenuti u rješavanje problema. Na prošloj sjednici Gradskog  vijeća smo potaknuli navedeno pitanje, ali i dobili dvosmisleni odgovor kako sada odjednom grad baš i nema neke obaveze, ali će vidjeti što i kako učiniti! Poučeni dosadašnjim iskustvom to što i kako će opet trajati u nedogled.

S obzirom na stanje u gradskom proračunu, vlasnici stanova od grada ne očekuju velike financijske izdatke. Očekuju minimum, znači da grad bude inicijator i konačno nakon niz godina predloži kvalitetno rješenje u korist stanara Taraščica.

U svakom slučaju stanarima ne ide u prilog to što su izbori za mjesne odbore bili nedavno, a do lokalnih izbora je skoro dvije godine jer bi u slučaju da su pred nama navedeni izbori opet mogli slušati svakakva obećanja kao i proteklih desetak  godina.

Ako je Koprivnica grad „energetske učinkovitosti“, onda neka gradska vlast barem bude učinkovita prema svim građanima jednako !!