Naslovnica

Koprivnica cijelog svijeta prijestolnica

  • Ispis

Pompoznom najavom predstavnika koprivničke gradske vlasti, prije godinu dana obilježena je kandidatura grada Varaždina i sjeverne regije za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Javnosti je projekt tada predstavljen kao ambiciozan, s tolikim optimizmom kao da je riječ o gotovoj stvari. Euforija je trajala donedavno, dok je kao "grom iz vedra neba" stigla vijest da je kandidatura pala na prvoj prepreci odnosno već u prvom krugu natječaja.

 

 O gradovima kandidatima i njihovim programima odlučivalo je dvanaestero nezavisnih stručnjaka koje je imenovao Europski parlament, a koji su kandidatima preporučili postojanje kulturne strategije najmanje dvije godine prije prijave za kandidaturu, dok je kulturni i umjetnički sadržaj morao imati jasnu i skladnu umjetničku viziju. Također, postupke za izbor glavnog i umjetničkog ravnatelja trebalo je provesti u ranoj fazi postupka prijave pri čemu je javni natječaj transparentniji, a umjetnički ravnatelj neovisan s jakim umjetničkim referencama.

Uključivanje lokalnih umjetnika i kulturnih organizacija u osmišljavanje i provedbu kulturnog programa bilo je nužno, a struktura izvršenja trebala obuhvatiti osoblje s odgovarajućim vještinama i iskustvom potrebnim za planiranje, upravljanje i izvršenje kulturnog programa u godini nastanka. 

U provedbi prijave gotovo u svim točkama bilo je obrnuto. U timu za pripremu projekta nije sudjelovala ni jedna osoba s umjetničkim obrazovanjem, nije bilo javnog natječaja za izbor glavnog ravnatelja i umjetničkog ravnatelja projekta, projekt je pripremljen površno, bez uključivanja zainteresiranih strana, bez detaljnog objašnjenja vizije gradova uključenih u projekt odnosno što žele ostvariti kroz projekt Europske prijestolnice kulture.

 Postavlja se pitanje zbog čega je strategija, na koju je koprivnička gradska vlast toliko ponosna, pala prvom prilikom kada je trebala prezentirati viziju i potencijale Koprivnice i regije na europskoj razini?

 Nakon fijaska ove kandidature, gradonačelnica Vesna Želježnjak javnost pokušava uvjeriti kako "nije tragedija" što nećemo biti Europska prijestolnica kulture, navodeći kako su gradovi poput Splita i Zagreba također otpali iz natjecanja.

 

Pitamo se, gdje je sada onaj poznati bahati nastup gradske vlasti u kojem neprestano ponavljaju kako je Koprivnica najpropulzivniji grad u Hrvatskoji, grad koji je ispred svog vremena, koji je davno prije Hrvatske stao uz bok Europi?

 Neuspjeh kandidature jasno pokazuje važnost kvalitetno izrađene strategije, koja je temelj za bilo kakav projekt koji Grad Koprivnica želi financirati europskim novcem, a kojoj su stručnjaci Europske komisije dali čistu jedinicu.

Ovu poruku gradska vlast mora shvatiti vrlo ozbiljno te se što prije posvetiti ozbiljnoj i temeljitoj pripremi projekata za fondove Europske unije. Novac i podršku iz Bruxellesa odavno dobivaju samo oni koji odgovorno rade svoj posao i imaju jasnu viziju budućnosti.

Na žalost svih nas, vlast Grada Koprivnice još jednom se pokazala nepripremljenom i nedoraslom odgovornom poslu za koji su ih građani izabrali.