Naslovnica

Azbestne ploče na dječjem vrtiću gradu nisu problem

  • Ispis

U EU ODAVNO ZABRANJENE, U HRVATSKOJ VEĆ VIŠE OD 10 GODINA,  A VESNI ŽELJEŽNJAK KANCEROGENE AZBESTNE PLOČE NA KROVU DJEČJEG VRTIĆA NISU NIŠTA SPORNO NITI HITAN PROBLEM!

Na jasno postavljeno pitanje o rokovima kada će ova opasnost biti uklonjena s krovišta objekata u kojima svakodnevno borave najmlađi Koprivničanci, gradonačelnica Želježnjak nije pokazala zabrinutost niti jasnu namjeru kada će ova izravna opasnost biti uklonjena.

Salonitne ploče na koprivničkim dječjim vrtićima postavljene su prije više od trideset godina, a salonit ploče imaju rok trajanja nakon kojeg dolazi do promjene njihovih svojstava, pri čemu one više ne osiguravaju optimalnu toplinsku izolaciju ili pak se pak počinju mrviti pa postaju opasnost za okoliš, a osobito za ljude koji borave u blizini. Izloženost nepovoljnim atmosferskim prilikama ispire cementnu osnovu, a azbest se oslobađa i djeca na igralištu te prostoru uz objekte dječjeg vrtića svakodnevno udišu toksične čestice.

Neodgovorno ponašanje gradonačelnice očito je iz razloga jer gradska vlast čeka očitovanja Ministarstva iako se javno zna da i državna vlast ovaj problem gura pod tepih i prešutno prelazi preko činjenice da su tisuće građana svakodnevno izložene ovom otrovu.

Sve vrste azbesta pripadaju u karcinogene tvari razreda I što znači da dokazano uzrokuju karcinom.

Gradonačelnica grada Koprivnice – prijatelja djece, koja iskreno brine za sigurnost svojih najmlađih sugrađana istog trena izdala bi nalog za pokretanje poslova zamjene toksičnih salonitnih ploča s obzirom da su počeli ljetni praznici i objekti su prazni. Zamjena salonitnih ploča iznimno je opasan posao koji se mora obavljati prema točno određenoj proceduri i zahtjeva da objekti u vrijeme izvođenja radova budu prazni. U Uputama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2013. godine jasno su navedeni uvjeti koji se moraju poštivati prilikom zamjene azbestnih ploča i njihovog odlaganja. Prema tome svako izvlačenje i prebacivanje odgovornosti na druge institucije je neozbiljno i neodgovorno od strane gradonačelnice Želježnjak.

Zato tražimo od gradonačelnice da hitno poduzme sve mjere kako bi se pokrenuli radovi na zamjeni ovih otrovnih ploča te kako bi početkom rujna 2015 godine najmlađi Koprivničanci bili smješteni u objekte koji ne ugrožavaju njihovo zdravlje.

U Koprivnici, 8. srpnja 2015.

Klub vijećnika HDZ-HSS