Naslovnica

Impozantan skup pun pozitivnih emocija

Dvorana koprivničke Sportske dvorane bila je premala da primi sve članove i simpatizere HDZ-a koji su došli na predizborni skup predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović kojega je organizirao HDZ Koprivničko-križevačke županije za sjeverozapadnu Hrvatsku. Pozdravljajući buduću predsjednicu i sve nazočne u dvorani, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Sobota je rekao:

-Pokažimo svima naše rodoljublje i domoljublje, one vrijednosti koje svi mi žitelji sjeverozapadne Hrvatske nosimo. Borili smo se za bolju Hrvatsku i imat ćemo bolju Hrvatsku s gospođom Grabar Kitarović. Uvjeren sam u to i svi smo uz vas.

 

Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je vrlo eksplicitno predstavila svoj program te između ostaloga naglasila:

-Želim bolju Hrvatsku. Odgovorno vam tvrdim da ću pokrenuti gospodarstvo, obnoviti poduzetnički duh, stimulirati reindustrijalizaciju, ali i poljoprivredu koja je uništena. Jednako tako, EU fondovi su trebali biti dobitak za Hrvatsku, a pretvorili su se u to da Hrvatska sada financira EU projekte u Grčkoj i Njemačkoj. Ceste bi dali strancima, a nisu znali uzeti novac na pladnju!

Konkretno, riječ je o gubitku više od 11 milijardi kuna koje smo mogli povući iz EU fondova, a sada bi aktualna vlast htjela monetizacijom cesta jednokratno pokrpati ogromne proračunske rupe. Također, buduća predsjednica nije štedjela niti aktualnog predsjednika:

-Predsjednik na odlasku kaže da nije mogao ništa, jer su mu ovlasti ograničene Ustavom. Šutio je da bi ga izabrali za novi mandat. Ovih dana predstavio je novi program, koji nema veze s realnošću i koji se temelji na nekakvim floskulama. Moram reći da u njega ne vjeruje ni SDP, a kamoli on sam! Josipovićeva nova pravednost  je samo pravednost za privilegirane!

I dok sadašnji predsjednik se žali da nema dovoljno ovlasti buduća predsjednica  naglašava kako prema Ustavu predsjednička funkcija ima itekako velike ovlasti.

-Imam izvorni izborni legitimitet i izričite ustavne ovlasti u područjima kreiranja vanjske politike u suradnji s Vladom RH, kao bitne sastavnice izvršne vlasti, suradnje s Vladom u funkcioniranju sigurnosnih službi, obnašanja funkcije Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga vezano s izričito propisanom odgovornošću za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH, izravnog prava predlaganja izmjene Ustava, izravnog prava pokretanja postupka ocjene ustavnosti zakona, prava podnošenja obvezujućeg zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, isključivog prava predlaganja čelne osobe sudbene vlasti (predsjednika Vrhovnog suda RH), ovlasti stvarnog, a ne samo formalnog (nominalnog) odlučivanja o mandataru za sastav Vlade u onim situacijama (nakon provedenih parlamentarnih izbora) kada niti jedna politička stranaka ili koalicija nisu izborile jasnu i čvrstu većinu u hrvatskom Saboru.

Naravno, kao žena koja ima velikog iskustva u diplomaciji Kolinda se osvrnula na današnju bezidejnu i izgubljenu hrvatsku vanjsku politiku te istaknula kako je ovo Hrvatska, a ne nikakva regija te da će hrvatska vanjska politika, prije svega, biti u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa.

- Imat ćemo čiste račune sa susjedima, ali bez podmetanja pod tepih otvorenih pitanja sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Susjede ćemo poduprijeti na njihovom putu u EU i NATO, ali pod jednakim uvjetima koje je Hrvatska morala ispuniti. Za Hrvate u Srbiji tražit ću ista prava kao što imaju Srbi u Hrvatskoj.  

Napomenula je, također, da će kao predsjednica RH biti prvi hrvatski gospodarski diplomat, koji će otvarati vrata hrvatskim proizvodima u svijetu.

Osvrnula se na jednu od točaka svog programa, a to je vladavina prava te naglasila da ona ne može biti selektivna, i ne samo u predizborne i političke svrhe.

- Državna uprava mora biti racionalna, učinkovita i nekorumpirana. Naši poduzetnici imaju problema s administracijom koja koči investicije. Uz to, prečesta promjena propisa i zakona, kao i mijenjanje Ustava, svakih nekoliko godina, mora prestati jer to donosi nesigurnost i nepovjerenje u poduzetničku i općenito životnu klimu.

Govoreći o prvim potezima kada postane predsjednica ona naglašava: 

-Sukladno odredbama postojećeg Ustava, osobnoj odgovornosti, mojim ingerencijama i stanju u zemlji pokrenut ću i predložiti sazivanje sjednice Vlade RH na temu postojećeg katastrofalnog gospodarskog i socijalnog stanja u državi te zaustavljanja i iskorjenjivanja siromaštva, sazivanje sjednice Vlade RH na temu razmatranja postojećeg i stvaranja učinkovitog Sustava domovinske sigurnosti, sazivanje sjednice Vlade RH na temu važnosti sustava državnih institucija u funkciji ostvarivanja vladavine prava, sazivanje sjednice Vlade RH na temu jačanja međunarodnog položaja RH i izgradnje učinkovite diplomacije, posebno gospodarske. Ovim ću inicijativama započeti ostvarivanje mog Programa za Bolju Hrvatsku! Dakle, prvo ću nazvati premijera Milanovića i tražiti sazivanje sjednice Vlade da vidimo imaju li rješenje za sva ta pitanja. Ako nemaju, neka se raspišu prijevremeni izbori za one koji mogu i hoće! Moja vizija Hrvatske je domoljubna, socijalno osjetljiva, europski orijentirana i snažna Hrvatska!

Gromoglasan pljesak prolomio se dvoranom, a i inače  govor buduće predsjednice često puta je bio prekidan burnim pljeskom i skandiranjem – Kolinda, Kolinda. 

Odlično organiziran skup pun pozitivnih emocija dodatno je uveličao kratki film „Kolinda - sjećanja“ koji je popraćen snažnim ovacijama, a u kojem njezini roditelji, prijatelji, poznanici govore o njezinom školovanju, odrastanju i prvim životnim iskustvima naše buduće predsjednice. Svi se slažu da Kolinda je imala i dan-danas ima pozitivnu tvrdoglavost te kada nešto odluči, to i ostvari.

Kompletnu sjajnu atmosferu i vrlo pozitivne impresije sa skupa mogu se pogledati na www.kolinda.tv

Nakon impozantnog skupa održana je donatorska večera u hotelu Podravina na kojemu su se okupili ugledni gospodarstvenici i političari sjeverozapadne Hrvatske. Zahvalivši ima na iskazanoj podršci,  buduća predsjednica je istaknula da je vrijeme da završimo posao koji je započet devedesetih godina i povedemo Hrvatsku u bolji život!  Jedan od glavnih faktora toga posla su upravo nazočni gospodarstvenici koji moraju uz pomoć buduće predsjednice i nove, bolje i učinkovitije Vlade na čelu s HDZ-om pokrenuti gospodarski razvoj Hrvatske koji je osnov za bolji život naše dovoljno napaćene države. 

Foto galerije

PREDIZBORNI SKUP